CEO: Kees van Dijkhuizen

Oprichter:(Oorsprong) Willem I der Nederlanden

Hoofdkantoor: Gustav Mahlerlaan 10, 1082 PP, Amsterdam

Opgericht:(Oorsprong) 1824, (Naam sinds) 1991

Bedrijfsopbrengsten (2015): 8,455 miljard euro

Winst (2015): 1,924 miljoen euro

Aantal werknemers (2015): 22.048

Actief in: Nederland

 

ABN AMRO, een Nederlandse bank

In 1842 werd de Nederlandse Handelmaatschappij opgericht. De oprichter toen die tijd was de koning Willem I der Nederlanden. In 1964 fuseerde de bank met de Twentsche Bank. Dit was de eerste fusie. De fusie betekende een naamsverandering. De bank ging verder als de Algemene Bank van Nederland. Oftewel ABN. In dat zelfde jaar waren er nog twee banken die met elkaar fuseerde. Dit ging om de Amsterdamsche en Rotterdamsche bank. Dit was de geboorte van de AMRO bank. Een aantal jaar later in 1991 zijn de ABN en AMRO bank gefuseerd. Dit betekend dat sinds dien de ABN AMRO is zoals het nu is. De bank ging zich meteen focussen op het buitenland. Zij hadden grote ambities. In Amerika kocht ABN AMRO twee banken op. Het ging om de LaSalle National Bank en de Talman Home. In de periode 1994 tot en met 1998 was de ABN AMRO de grootste buitenlandse bank in de Verenigde Staten. De bank ambieerde ook de investment banking. De bank wou binnen Europa een extra huizenmarkt creëren. De focus werd toen gericht op de Belgische Generale bank. Dat ging toen niet door. Zij kregen uiteindelijk wel een groot belang in Brazilië via de Banco Real. In 1999 was Italie aan de beurt. In Italie werden er belangen gekocht in de Banca di Roma.

ABN AMRO had in 2006 de achtste plek van grootste bank van Europa. In dat zelfde jaar stonden zij op de zeventiende plaats van de wereld.

Huidige gang van zaken

De ABN heeft ondertussen alle buitenlandse onderdelen weer verkocht. Er werden in 2007 onderdelen verkocht aan de Deutsche Bank en aan Fortis. Met de kredietcrisis kwam Fortis in de moeilijkheden. In deze periode werd de ABN AMRO weer genationaliseerd. De ABN AMRO Group is dus tegenwoordig van de staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *